Nákladný dopravca ZSSK Cargo skončil v strate 12,7 mil. eur

06.08.2013 Bratislava

Bratislava 6. augusta (TASR) - Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) dosiahol za prvý polrok tohto roka stratu 12,7 milióna eur. Podľa hovorcu spoločnosti Martina Halandu je to v porovnaní s prvými šiestimi mesiacmi minulého roka horší hospodársky výsledok o 15,9 milióna eur.

Dôvodom je podľa neho to, že vo februári minulého roka predala firma časť opravárenskej základne osobnému dopravcovi Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). "Preto malo v predchádzajúcom roku ZSSK Cargo tržby za predaj majetku, ktoré súviseli s predmetnou transakciou. V tomto roku sa neopakujú," vysvetlil pre TASR Halanda.

Strata dosiahnutá za prvých šesť mesiacov tohto roka je však podľa jeho slov o 6,2 milióna eur nižšia, ako odhadol plán. "Lepší hospodársky výsledok v porovnaní s plánom v prvom polroku 2013 bol dosiahnutý vďaka vyšším tržbám voči plánu a lepšej bilancii finančných operácií," opísal Halanda.

Firma sa pritom za celý minulý rok ocitla v mínuse 23,9 milióna eur. S približne rovnakou stratou počíta aj na konci tohto roku a odhaduje, že prepraví približne 35 miliónov ton nákladu.

Nákladný dopravca tiež plánuje prepustiť v tomto roku 500 zamestnancov. Za prvý polrok tohto roka už znížil počet pracovníkov o 378 ľudí. Kým ku koncu decembra 2012 zamestnával 6822 pracovníkov, k 1. júlu tohto roka je to už iba 6444 ľudí. "Proces hromadného prepúšťania je stále otvorený," podotkol Halanda.
 

Vyberte región